søndag 30. oktober 2011

ER DET MØDRENES SKYLD AT JENTENE BLIR VOLDTATT?

ER DET MØDRENES SKYLD AT JENTENE BLIR VOLDTATT?

Jeg kjenner at du rygger tilbake allerede ved overskriften.
Varaordføreren i Oslo sier på NRK P2 at "kvinner trenger ikke flere råd om hvordan de skal unngå å bli voldtatt" - ok?
I samme innslag sier en representant for Natteravnene at "kvinner er blitt mindre bevisst sin egen sikkerhet i byen om natten." Han sier videre at den vanligste settingen er en ung jente som sitter på fortauet lent opp mot en vegg, er overstadig beruset og sitter og taster på mobilen sin, mens det står en mann ved siden av henne som for manges øyne ser ut som en mann hun kjenner eller er sammen med, men som det viser seg er en fremmed som står og holder henne under oppsikt.

Det er mulig kvinner som Rieber-Mohn ikke trenger fler råd om hvordan hun skal passe på seg selv. Men en ung jente som sitter drita full i en lårkort kjole, sitter på et fortau i byen klokken fire om morgenen og er så full at hun ikke greier å komme seg hjem trenger et par gode råd.

I en perfekt verden skal alle mennesker kunne føle seg trygge, ha mulighet til å være den man er, gå kledd som man vil, når og hvor man vil. Men verden er langt fra et perfekt sted. Vi må alle passe oss. Selv er jeg et menneske som er vant til å bevege meg i store byer, som vet at store byer kan være farlige. Jeg går aldri og virrer rundt på Manhattan eller på Ramblas i Barcelona drita full midt på natten, rett og slett av den ene grunn at det kan være farlig.

Og en by blir ikke automatisk trygg bare fordi det er din egen hjemby.
Gamle Oslo, vår egen by, som plutselig har blitt så farlig at selv Siv Jensen ikke tør gå alene etter at det har blitt mørkt. Sludder! Oslo har alltid vært farlig.
Jeg vokste ikke opp i Oslo, men jeg kom hit som knapt seksten år, levde om natten, på byens klubber, og jeg skal love deg at byen ikke var noen dans på roser på 70-tallet. Og man lærte ganske tidlig å passe seg om natten.

Men nå skal vi ikke passe oss selv, andre skal passe på oss.
Selvfølgelig mener jeg at jenter skal få bevege seg fritt, gå kledd som de vil, at de skal få gå ut på byen og drikke øl whatever, men om du sitter på et fortau og skrever i en minikjole og er så drita at du ikke vet hvor du bor hen, handler dette ikke om at det er for lite politi i gatene, da er du tjukk i hue, og noen, din mor eller far, har ikke lært deg hvordan du skal oppføre deg ute på byen.
Jeg drikker ikke selv lenger, men jeg har ikke noe i mot at andre drikker, men når jeg av og til går gjennom byen om natten så tenker jeg at det er faen ikke rart at folk blir slått ned, skadet eller voldtatt. Oslo sentrum ser ut som 2000 danskebåter en lørdagskveld. Folk ligger strødd rundt overalt. Raider som gale gjennom gatene. Og jeg snakker om veldig unge mennesker, jenter og gutter. Guttene ser stort sett ut som gutta i Paradise Hotel, og jentene som om de kommer rett fra en pornofilminnspilling. Ja da, jeg er en sur gammel gubbe.

Jeg sier ikke at det er mødrenes eller fedrenes skyld at unge jenter og gutter blir voldtatt i Oslo om natten. Men hadde jeg hatt en datter som etter å ha drukket en sixpack med øl ville gått på byen i en liten gullkjole som rakk henne til rett under skamleppene, ville jeg satt foten ned. Jeg vil tvunget henne til å kle seg mer dempet, vært edru, bedt henne passe seg, ta en taxi hjem osv. Kall det gjerne et overgrep å sette slike grenser.
Men å bli voldtatt i et portrom i byen om natten er det verste som kan skje med deg, mye verre enn at foreldrene setter grenser.

Så det er selvfølgelig riktig at en pen frue fra Frogner ikke trenger flere råd om hvordan hun skal unngå å bli voldtatt på byen. Pene fruer på Frogner blir voldtatt hjemme. Du vet disse små hverdagshendelsene som aldri når fram til politiet. Men det er en helt annen historie.







1 kommentar:

  1. Syns det er på tide å se de unge jentenes side av saken. En 18-20 åring er fortsatt et barn selv med legitimasjon. Vi ser jo allerede at foreldre ikke kan gjøre dette bedre og det har aldri hjulpet å oppdra tennåringer i trassalder helt perfekt. Det er helt sikkert derfor byen adri har vært no særlig trygg. på tide å endre tanke mønsteret kanskje? Hva med disse hardbarka menn av humorister hele gjengen? Hvor ble det av samvittigheten, hjertet, og kjærligheten til våre menn i kristne Norge? NEI til Rus, arbeidsledighet og alkoholisme, JA til tro, håp og kjærlighet.

    SvarSlett