mandag 12. desember 2011

VIL DU SE VERDEN BEGYNNE?


VIL DU SE VERDEN BEGYNNE?

Hvor begynner verden? Er det rett ute på trappen?
Hvor slutter verden? Er det et sted rett nedenfor navlen?
Hva er nestekjærlighet, empati? Er det bare ord?

I vår verden der "the soundtrack of our lives" i de stupide reklamene på tv er at  "i disse stressede juletider er det vanskelig å få klemt inn en middag for deg selv og din travle familie" dras vi inn i en spiral av selvopptatthet, inn i en egosentrisk jeg-verden som sniker seg innpå oss uten at vi merker det. Dagene våre fylles av glansete utrop om alt vi MÅ ha fordi vi fortjener det, mens populistiske politikerne hyler opp om ALT vi ikke får som vi har krav på.
Noen av dem hevder sogar at folk som gir penger til tiggere skal straffes med bøter.

Har du sett verden begynne? Har du sett fattigdom?
Har du gått i slummen i Mumbai, der folk lever i pappesker, der kloakken renner rett forbi ansiktet til sovende barn på fortauene? Har du sittet på et tog på vei inn til Calcutta og sett alle de utstrakte hendene? Vært på besøk hjemme hos en 14 år gammel jente som bor under to bølgeblikkplater, som hoster blod, men som ikke har penger til lege, og når du gir henne noen rupis for å komme seg dit, blir hun fratatt dem i samme øyeblikk som du snur ryggen til?
Har du sittet på en strand i Anjuna sammen med en åtte år gammel utsultet gutt som spør deg om du kan kjøpe en klokke til ham slik at han vet hva tiden er? Et lite menneske uten annen framtid enn å sitte der  under den brennede solen mens faren hans dytter ham i armene på halvfulle sexturister?

Jeg fylles av avsky mot politikere og mennesker som ikke har empati. 
Og av og til fylles jeg av avsky mot eget land som deler ut fredspriser, som megler i kriger, men samtidig bomber sivile mange steder i verden. Over dette folket som er så velfødd, så selvsentrert at det går av skaftet bare fordi det ikke er smør i butikkhyllene. Som skriker opp om kriser for hver minste ting, som ikke vil betale ditt eller datt, som mener at de har krav på hva det skal være uten å ville gi noe tilbake.
Shame on us!

Vil du se verden begynne?
Strekk ut et hånd. Tenn lys i et fremmed menneskes øyne!
Det er der verden begynner!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar