onsdag 1. februar 2012

EN KULTURSNOBB, JEG?


EN KULTURSNOBB, JEG?

Vi nordmenn faller for noen få uttalelser som f. eks "Look to Norway" "Det er typisk norsk å være god!" og nå sist "Jeg er bare en enkel sjel fra bøgda!" På mange måte er den siste et gledelig livstegn fra landet der det "meste er nord" - denne lille provinsen rett under polpunktet, her vi har prøvd å bli litt mer kontinentale de siste to tiårene. 
For "bøgda" og "røtter" har vært en vederstyggelighet lenge. Vi har villet se mest mulig kosmopolittiske ut alle sammen, tatt til oss vaner fra lengre nede på kontinentet. Om man bestiller en helt vanlig kopp kaffe på en av de trendy kaffebarene på Løkka stanser tiden, og hodet på servitøren spretter spørrende ut som gjøken i gjøkuret: Ett vanligt kaffe??? Og alle hodene snur seg mot deg. Hvem i helvete er denne fyren som kommer her og forlanger en "helt vanlig kaffe???" Det finnes ikke noe som heter en "vanlig" kaffe lenger, kom deg ned på Kaffistova, gnom!

Ja, det var lettere å være Sputnik før, synge "Skal vi skilles Johanne?" og selge platene på nærmeste bensinstasjon. Nå har platebransjen blitt digital, og gnomene som knapt nok fikser å sende en sms er blitt akterutseilt. Bare partiet RØDT er forsrekket over at AP kjøper opp ord på Google for å navigere de som klikker seg inn på enkelte nøkkelord rett inn på AP's hjemmesider. Nei, tiden med klistremerker med "Nei til atomvåpen!" på de slitte brune skinnveskene er forbi, Dolce&Gabbana har overtatt vevingen av Palestinaskjerfene, og Prada produserer burkaer for de rike fruene i Dubai. Følg med i timen alle!!!
 Norge har blitt så moderne, så moderne. Vi sitter på fortauskaféene og vipper med designsko-tuppene, spiser løvetann med parmesan, sushi og wasabi, fare-trade kaffe fra whatever, og alt som smaker av vafler med syltetøy og rømme ofres til fordel for salte grissini og skinke fra små fjelllandsbyer i Baskerland.

Kulturen har også blitt veldig moderne. Vil du ha støtte fra Norsk Kulturråd lønner det seg å søke på et prosjekt der du har med folk fra flest mulig kulturer. Og om du vil være helt safe, sats på noe for barn og ungdom, og blander du flerkultur og barn kan du le hele veien fram til at teppet går opp på premieren:) (legger til et smiletegn her slik at du skal forstå at jeg setter ting på spissen) Ok, here we go! 
Å, jeg blir så lei dette maset om teater for barn og ungdom! Kan ikke foreldrene ta ungene med på voksenteater som før i tida? La dem få en hard Ibsen eller Shakespeare-kur slik vi fikk? Ikke lulle dem inn i en liksomby av kardemumme eller et slags "prestekrageland" som de ikke kan relatere til? Ok, det lages mye flott teater for barn via Den Kulturelle Skolesekken, bare så det er sagt.

I debatter på nettet blir jeg beskyldt for å være snobbete, være en del av en élite som ekskluderer den folkelige kulturen, les: den "folk flest" vi ha. Og det er det helt ok at folk kjefter på meg for. For jeg er en snobb. Jeg er en del av en élite som påberoper seg å besitte den gode smak, som vet hva kvalitet her.
Jeg er medlem av "det store vi" som ikke liker Plumbo, DDE, Margit Sandemo, Frid Ingulstad, store paljettmusikaler, revy, platt humor, kitsj og malere som selger alt for mange malerier i utlandet, Unni Lindell og Anne Holt, alt for skrikende klær, for store øredobber eller folk som er for solariumsbrune. 
Jeg er medlem av "det store vi" som kler oss i sort, grått og hvitt, som liker spennede mat fra alle verdenshjørner, tykke vanskelige bøker, minimalistiske tekster, flerkulturelle events, te fra Himalaya, yoga i alle varianter, økologisk mat, avskyr reality på tv, puh, lista er lang...

Men nå er det noe meget farlig som forstyrrer verdensfreden i lille Gnore.
En rekke mennesker krever retten til å være "enkle sjeler fra bøgda" - har du hørt?
Selv politikere høyt oppe i rekkene omtaler seg selv som enkle sjeler fra landsbygda. Sier at de liker en god biff med pommes frittes og bernaise, kjøttkaker med stua kål, at de verken liker eller har greie på vin, egentlig, innrømmer at de leser lettfordøyelig krim og andre vederstyggeligheter som vi kulturfiffen skal ha oss frabedt!
Dette må settes en stopper for umiddelbart!
Vi er ikke bønder her i landet!!! 

Her er Charles Bukowski's siste dikt, og det første han sendte via en moderne grusomhet som het fax-maskin:)

oh, forgive me For Whom the Bells Tolls,
oh, forgive me Man who walked on water,
oh, forgive me woman who lived in a shoe,
oh forgive me the mountain that roared at midnight,
oh, forgive me the dumb sounds of night and day and death,
oh, forgive me the death of the last beautiful panther,
oh, forgive me the sunken ships and defeated armies,
this is my first FAX POEM.
it's too late:
I have been
smitten.



Charles Bukowski 
FAX #(310) 548-1396


Kan jeg få en helt vanlig svart kaffe takk?
Og i år er det Torbjørn Egner-jubiléum. Gud hjelpe oss alle!
Vi har jo ikke rukket å riste av oss den spektakulære feiringen av Edvard Grieg!!!

1 kommentar: