tirsdag 24. juli 2012

LOV OG RETT, VETT OG UVETT.


LOV OG RETT, VETT OG UVETT.

Den svarte amerikanske kvinnen Rosa Parks satte seg på et sete på en buss merket med den  klare beskjeden "Whites Only!" og Amerika ble aldri mer det samme. I dag har USA lovfestet i sin grunnlov at alle mennesker er like mye verdt uavhengig av rase, religion og hudfarge. Vel, denne historien kjenner du, om de svarte slavene i Amerika? Eller? Tok en realitycheck på f.eks romanen "Onkel Tom's Hytte" her om dagen, og ingen under tretti ante hva jeg snakket om. De vonde sårene gror så fort igjen, det er grunn til å rope "varsku her" i lille land, for når historien ikke kjenner seg selv igjen, må vi forsøke å bringe den videre, huske den.

Her hjemme, i disse dager, vil de som hyler høyest om frihet og nei til lover og regler bruke loven som middel for å bli kvitt tigging på gater og streder. Mange vil innføre det gamle, ikke så vellykkede grepet med å sette opp skilt, kaste ut, fjerne alt det vi ikke liker i lykkelandet. Det er stort sett de samme menneskene som roper opp om at det ikke er nok politi i gatene som nå forlanger at tiggerne skal vekk ved lov. De samme som for litt siden skrek at det er politiets skyld at "våre unge jenter blir voldtatt" som mener politiet skal jakte rundt i byen på tiggere, fjerne dem, etterforske dem, sette dem på et fly ut av landet. Og det er de samme menneskene som vil erfare at kanskje deres egen sønn eller datter som har endt opp som narkoman/tigger på gaten i storbyen vil bli forbryter på grunn av denne nye loven de vil at myndighetene skal innføre fortere enn svint. 

Ok, i går kveld gikk polititet i Oslo ut og sa at tigging og kriminalitet går hånd i hånd. Det gjør narkomani og kriminalitet også, men der har folk flest kastet kortene, det blir for vanskelig, det berører for mange, det blir for tett. For de fleste av oss er direkte berørt av en rusavhengig i egen familie eller vennekrets. Vi tør ikke være så kontante og harde mot hvite nordmenn som sitter på gaten i narkorus. Men mot "brunsneglene", de laveste av de lave er det fri fryt for hat og mistro. Det skal tas med hard klype og flyttes over i nabolandets hager, vekk fra våre fortau. Forsvinn!!

"Kan vi ikke bare forby folk å være fattig!?" sa Anne-Kat Hærland i Nytt på Nytt for noen år siden. Det lo hele landet av. For vi kan jo ikke fjerne alle problemer med å lage en ny lov? Det vet jo alle liksom? Og så lo vi litt til av den dumme blondinen som gjorde seg dummere enn det hun er. Men Anne-Kat satte fingeren på noe viktig. Når vi ikke vet hva vi skal gjøre, så lager vi en ny lov. Når noe blir for vanskelig, tar vi en utredning. Så trenerer vi det hele, håper at det går over. I diskusjonen om f.eks sprøyterom er det så mye luftig svada og prippmoral at jeg kan ikke annet enn å konkludere med at her i landet er det mer moralsk og etisk å la de narkomane dø på gaten enn å gjøre et realt forsøk på å hjelpe dem. Men altså tiggere. Er denne saken så vanskelig? Er de så mange? Er de så kriminelle alle sammen? Og hvorfor er det de som ikke bor i hovedstaden som hyler høyest om at de skal vekk? Hvorfor skal en lokalpolitiker i Kautokeino si at "de burde brukes som hundefor!" Han er vel ikke direkte oversvømt av tiggere på den store vidda si? Ta seg sammen for svarte!

Men når nettet flommer over at hat mot ett par hundre statsløse mennesker som tilfeldigvis har havnet her i Norge, når en allerede hardt prøvet gruppe blir hetset med en styrke som vi ikke har sett siden siste krig er det ikke en ny lov vi trenger. Vi trenger å endre våre holdninger til de mest utsatte i samfunnet, det være seg tiggere eller narkomane. Jeg kom plutselig til å tenke på den gangen vi lette etter et nytt sted å bo da jeg var liten gutt, og at det sto i veldig mange boligannonser: "Ikke husdyr eller nordlendinger!" Men for all del, vi kan godt begynne å henge opp små emaljerte skilt på busser, trikk og ellers: "Ikke for romfolk eller andre løse individer!" 

Rosa Parks satte seg på "feil" sete med åpne øyne og trassig blikk. Nå har romfolket satt seg på feil fortau, på selve soldekket i Lykkeland. Og eventyret om "Den lille piken med svovelstikkene" er ikke lenger et eventyr. Hun sitter utenfor våre stakitter, og øynene hennes følger oss inn i nattesøvnen. Og selvfølgelig må hun fjernes. Eller ihvertfall sette seg hos naboen. Vi er i sorg her til lands, vi orker ikke mer nå. Og alle sparepengene gikk under i rosehavet. Hva er det de sier før et fly tar av? "Ta på egen surstoffmaske før du hjelper andre!" I disse tider er jeg ikke sikker på at vi gidder selv en bitteliten medmenneskelig handling som det...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar