tirsdag 3. juli 2012

SE TORSKEN!


SE TORSKEN!

Om du trodde vi homoer bare er sånne som vrikker oss ned Karl Johan med nettingstrømper og strutsefjær under Gay Parade tar du skammelig feil. Nei, denne gamle hagga har styrt det gråsprengte fippskjegget mot fjæra og har kastet stingsilda i et luftig svev midtfjords. Mens regner høljer ned, og Vivienne Westwood får være den hun er, står vi her i "oljeuhyre" med en snus under leppa, kaffe på termos og venter på at torsken skal nappe. Og det gjør den. Torsk så lekker og fin biter på alt som er, småsei og annet danser i straumen, og måsen sørger for et soundtrack på høyde med Ultimafestivalen. Livet i nord, herlig herlig.

Og etterpå er det hjem til grytene. Lage de lekreste retter av fangsten.
Her er Henriksens fiskesuppe, en fri fantasisuppe, en blanding av Nord-Norge og den franske bouillabaise som finnes i tusen varianter. Here we go!

Det første du bør gjøre når du skal lage en god fiskesuppe er å sette en brøddeig, helst landbrød, eller noe med urter og snadder i. Så, mens deigen hever, begynner du på suppa. All småfisk befris for innmat og gjeller, deles i stykker og legges i en gryte sammen med hakket løk, urter og rekeskall (skall av annet sjømat om du skal bruke det) - så heller du på vann og lar dette småputre i 20 minutter, ikke mer, for da blir kraften litt limaktig, og det er ikke noe godt. Så siler du av kraften, tar vare på den, og lar den kokte småfisken gå ned på gulvnivå til husets katt om en slik finnes.

HENRIKSEN'S FISKESUPPE:

Svisj masse hakket sjalottløk og hvitløk, urter og rød chili i olivenolje. Når dette har blitt mykt, ikke brunet, heller du i to eller tre bokser knuste gode tomater og noen liter fiskekraft, alt etter hvor stor porsjon du skal lage. Så skal det grønnsaker i. Jeg bruker gulrøtter og fenikkel i tynne staver (julienne) og gjerne litt selleri, men ikke for mye. La dette koke svakt noen minutter. Ha i store fiskestykker av ulike slag uten skinn og bein, så til slutt legger du i pillede reker, blåskjell, andre skjell, krepsehaler, krabbeklør, whatever. Til sist krydrer du med salt, pepper, mer chili, hakket bladpersille, frisk timian og en god dash calvados (fransk eplebrennevin) La suppen koke seg sammen på veldig svak varme. Bak ut små brød og stek i ovnen. Lag litt aioli, og dekk bordet. Hvitvin og gode venner. Torskefar har gått til himmels sammen med alle gode smaker, og solen lyser et sted bak skyene slik den skal på en god norsk sommerkveld. Og ingenting er som en god og sterk fiskesuppe på en hustrig sommerkveld i nord. Og det meste er nord her i landet, som Rolf Jacobsen skrev.

Bon appetit, og god sommer.
Den blir det vi gjør den til vettu.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar