mandag 6. august 2012

DEN UNYTTIGE SPORTEN?


DEN UNYTTIGE SPORTEN?

@OL - Selv en fektekamp kan få det norske folk til å sitte klistret til flatskjermene. Det er ikke til å fatte. Hvor er "folk flest" som hyler opp om valgfrihet her vi klasebombes med sport i alle kanaler til alle døgnets tider? Er det ikke håndball, så er det slegge. Er det ikke direktesending, så skal vi snakke om hvordan det kommer til å gå eller hvorfor det gikk som det gikk! Det er til å bli fullstendig sprø av. Og reprisene er så tette og hurtige at de fleste av oss sarte kultursjeler er i ferd med å utvikle epilepsi eller det som verre er. 

Jeg tenker, hva hadde skjedd om de samme kanalene hadde bombet det norske folk med kultur? Nå sender vi opera i alle kanaler i fjorten dager? Eller hva med å overføre Ibsenfestivalen direkte i slow motion til alle døgnets tider? Lage ekspertpanéler som satt og diskuterte om denne Hedda Gableren fra Berlin var så bra som den selv påsto, eller hadde Peter Brook egentlig dekning for det han sa i foredraget han holdt i foajéen på Nationaltheatret? Hva hadde folk flest sagt om vi fikk se en profilert skuespiller med mikrofonen under nesa og et pressekorps etter seg som bjeffet: Hvilken taktikk har du i bakhånd for å hale i land den beste Nora Helmer ever? Jeg tør ikke å tenke på det....

I morges våknet jeg til nok et hyl fra FrP om at "Norge utdanner alt for mange skuespillere til arbeidsløshet!" Mette Hanekamhaug mente dette, og var sint fordi den rød/grønne regjeringen hadde gitt nok en teaterutdanning høyskolestatus i et land der "det meste" er ute å kjøre! For som en selvfølgelighet i underteksten i alt det Hanekamhaug sa lå "vi vet vi jo alle at nesten ingen skuespillere kan leve av det" - og nok en gang karakteriseres alle kunstfagene som unyttige og at de går på bekostning av mer samfunnsnyttige utdannelser. 

Tilbake til sporten. Hvor nyttig er sporten egentlig? Sport på élitenivå handler om noen få, mens sport på amatørnivå inkluderer mange. Det gjør kultur også, både proffesjonelt og amatørmessig. Men sporten får en mye større plass i media enn kulturen. Merk deg navnet KULTURSTRIPA! Men for "folk flest" er ikke sporten særlig nyttig. De fleste sitter jo stand by foran fjernsynet og ser mens potetgull og Grandiosa glir ned i svelget og magene eser ut. Ok, det er helt greit med et OL i to uker en gang hvert annet år, men vi oversvømmes med "skjebnekamper" og "nå eller aldri-kvalikker" hele året igjennom. Og ikke før det første snøfnugget har falt fra himmelen så er det ski og staver, skøyter og fandens oldemor 24-7. På toppen av dette må alle vi som ikke bryr oss så veldig om sport tåle å høre at vi er noen snobbete slabbedasker som beslaglegger hele NRK2 med opera og annet jammer hver søndag kveld. Makan liksom! 

Men sport er jo så sunt for ungene! sier alle. Ja da, sport er sunnere enn å henge på Oslo City eller utenfor Coop i Henningsvær. (om de har noe sånt der) Men kultur er også sunt. Når du bedriver sport trener du kroppen, og det kan selvfølgelig også være positivt for psyken. Når du bedriver kultur trener du hjernen. Og hjernen er også en kroppsdel, selv om hjernen for tiden kan virke ganske oppskrytt der de fleste løper som gale på en tredemølle med Lady Gaga i øreproppene, men vegrer seg for å sette seg på et sete i en teatersal. 

Kjære NRK, kan dere ikke samle all sporten på en kanal? Så kan de som ikke får nok av denslags få sitte der til siste nederlag for Norge er et faktum? Og så kan vi som liker kunst, kultur og slik samfunnsunyttig kulturfiffting få vår egen kanal der vi kan sitte med kanapéene og rødvinen vår i fred?  Ungene har jo fått sin egen, så det skulle da bare mangle at vi "som bare leker oss gjennom livet" ikke skulle få det. Nesten en skandale vil jeg si, i verdens rikeste land.






1 kommentar:

  1. Godt skrevet Sven, og jeg er veldig enig med deg. Det er alt for mye sport i media. Men det er min mening da. Det ser ut til at vi må pent finne oss i det, fordi av en eller annen merkelig grunn, så er fotball etc så veldig viktig og spennende for folk flest...

    SvarSlett