fredag 25. november 2011

KJØR DEBATT?

KJØR DEBATT?

Debatten på NRK i går viste at det er omtrent umulig å snakke om rasisme i Norge.

Vi er for høflige, for politisk korrekte, for redde for å få stempel som rasister, viker unna for å stille de vanskelige spørsmålene, tør ikke sette bjelle på katten.

Alt blandes sammen i en haug når det gjelder innvandrere i den norske debatten, og alt har negative fortegn. Når det gjelder å sette bjelle på katten, mener jeg at FrP er katten som burde fått en bjelle rundt halsen, en stor bjelle som burde ringe lenge for noen av dem åpner munnen.

Ok, man kan ikke laste FrP for alt mulig, og man kan heller ikke legge skylden for 22.7 på dem, men etter at FrP har fått større muskler har det skjedd en endring i debatten rundt asyl og innvandringspolitikken. Det er for tiden helt legitimt å gå inn i alle slike diskusjoner med negative fortegn. Innvandrere er et problem, og KUN et problem, case closed, og hva gjør vi?

Altså, folk som bor på små steder som kanskje har åtte eller ti asylsøkere whatever, kan kanskje synes det er "skummelt" med "burkadamer" i snøfonnene i den lille fjorden der de bor, mens vi som bor i store i byer som Oslo opplever innvandrere på en helt annen måte.
For en tid tilbake skulle jeg handle på Grønland sammen med en bekjent nordfra, og hun sa:
"Jeg tør ikke ta med kredittkort og penger ned dit fordi det er så mange innvandrere der!"
Men i alle dager, sa jeg, hva er det du snakker om?
"Jeg leser jo i VG hvor farlig det er på Grønland!" pep damen.
Oh, fuck VG!
NRK, VG og Dagbladet har tydeligvis som hovedoppgave å promotere Oslo som verdens aller farligste by for tiden. Jeg bor her, og har aldri vært utsatt for noe som kan ligne på truende fra innvandrere. Det jeg er redd for en gjenger med norske bønder som kommer som bøffelflokker inn til byen i helgene, du vet disse med fotballskjerf og høy promille som roper "soper" og "tarmfreser" etter alle som går med gullringer i ørene eller ikke ser ut som om de har kjøpt klærne sine hos Dressmann eller Follestad.

Men debatten i går. Hvorfor var det ikke en eneste innvandrer i panelet?
Hvorfor var f. eks ikke Marte Michelet der? Er hun for farlig? Ville hun stille for vanskelige spørsmål? Hvorfor var ikke samboeren hennes der? Er han for oppegående?
Er det slik at NRK med vilje siler ut alt det positive som finnes, alle solskinnshistoriene om integrering og innvandring? Og er vi tjent med at Kadra Yusef sitter på tv og kaller norske menn som ikke vil ta pappaperm for "steinaldermenn"? Riktignok kom Elisabeth Skarsbø Moen og Marie Simonsen med gode poenger, også andre, men de blir raskt hysjet ned av programlederen om det de sier er for "to the point" som f.eks når Skarsbø Moen sa "ABB er en av oss, det må vi ta stilling til, og det er en gylden mulighet til å gå i oss selv!" - men da sier programlederen "nå må vi holde oss til saken!" - og så durer man videre med å debattere debatten i stedet for å snakke om det man skulle snakke om.
Og i går var det "Er FrP i krise?"

Jeg tror ikke FrP er i krise. FrP er der de skal være på meningsmålingene.
Det går opp og ned for det partiet, som for alle andre partier.
Men det man burde diskutere er ikke om FrP sutrer eller føler seg som offer, men hvem FrP tiltrekker seg av velgere.
For med en gang FrP kommer med et litt for kraftig utspill forvinner de mest oppegående sympatisørene over til Høyre igjen, mens hardcorevelgerne blir værende. Imidlertid er det en gjeng der ute, de som bare har nettet som fora, som er i et slags limbo, som ikke er spiselige, selv ikke for FrP, men som summer rundt FrP fordi det partiet ligner mest på det de står for. Og det er dette FrP må ta på alvor videre i debatten som "de skal stå oppreist å ta" - og så må Arbeiderpartiet ha en annen holdning til debatten, si rett ut: Nei, vi vil ikke diskutere dette med negative fortegn, vi vil ikke at innvandrere skal snakkes om som en homogen gruppe som bare skaper problemer.
Og ja, i går var Martin Kolberg på gli, han lekset opp en rekke bra ting som innvandrerne står for og bidrar med i det norske samfunnet.

Men uansett trenger vi mer trøkk i debatten, mer bjelle på katten, mer smelling med dører. For vi kan ikke begynne å rope om verdighet når alle innvandrere stigmatiseres som kriminelle, i denne debatten har vi gitt verdigheten på båten for lenge siden.

Selv får jeg mer ut av meningsutvekslingen på Twitter etter at tv-lampene er slått av.
Når ølglassene klinkes sammen på vannhullene journalistene frekventerer, når de trøster og roser hverandre for den eller den replikken.
Gårsdagens høydare på Twitter var:
"Rossavik så jo riktig lavkarbokjekk ut i tv-ruta!"
Veldig to the point altså...



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar