onsdag 30. november 2011

SKRIK ELLER AKVARIUM?

SKRIK ELLER AKVARIUM?

P2 forteller i morgensendingene at "folk flest" helst vil ha et digert badeland i Bjørvika, aller helst med vannsklie fra operataket og rett ned i sjøen.
Byggingen av Lambda er skrinlagt, og i stedet vil politikerne reise et stort akvarium på en av byens beste tomter. For et akvarium er jo noe for "folk flest" og Edvard Munch er det jo bare "fiffen" som er opptatt av, og "fiffen" skal "folk flest" ha seg frabedt, ok! And so the story goes.

I sin tid var mange mot den nye operaen, et bygg som nå er turistattraksjon nummer 1 i Oslo, selv FrP ville legge valgvaken der under siste stortingsvalg, og bygget har blitt landemerke.

Men altså Munch kontra et akvarium?
Hva er det Munch har gjort Norge siden han blir behandlet så dårlig?
På film, forteller også P2, er vi inne i en "heltebølge" - Max manus, Thor Heyerdahl, og nå foreligger planer om filmer om Sonja Hennie, Harald Hårfagre og en til som jeg ikke husker i farten, mens Munch's bilder har ligget og råtnet i magasinene i mer enn femti år.

Norge har et veldig anstrengt forhold til sine kunstnere, og norske kunstnere har i all tid hatt et anstrengt og vanskelig forhold til sitt eget land. Våre største kunstnere har reist ut for "å kunne puste" - bosatt seg i Roma og Paris for å komme bort fra "dette lavpannede kongeriket der oppe ved iskanten" som Henrik Ibsen skrev hjem. Ok, har har fått et lite muséum og et parkeringshus etter seg i hovedstaden, så han burde være mer enn fornøyd.
Vi skal jo ikke bruke for mange penger på noe så unyttig som kunst her i landet!

For hver gang det bygges et "pengesluk" av et kulturbygg i Norge river "folk flest" av seg håret. Hyler opp om at disse pengene skulle heller gått til de gamle og syke, de fattige, til whatever. For kultur i Norge er noe vi reiser til London eller New York for å oppleve.
Og vi kunstnere beskyldes ofte av enkelte fløyer for å være noen latsabber som ligger på sofaen, drikker rødvin og hver stipend.

Men for all del, bygg et badeland i Bjørvika, feel free.
Gjerne et akvarium med litt lyr, torsk og sei.
Og en "SAIL IN MAC DONALDS" nede i vannkanten.
Operaen er jo allerede kjent for å fri til markedskreftene og har fler events, boklanseringer og tv-sendinger enn egne forestillinger.
Om man i tillegg bygger et digert kjøpesenter ved vannspeilet, med Hennes&Mauritz, Kapp Ahl, Peppes Pizza, Kiwi og Nille, så er jo saken biff.
For som en dame sa til meg her forleden:
"Man blir jo så deprimert av de bildene til Munch!"
Og deprimert vil man jo ikke bli her i Lykkelandet...








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar