torsdag 1. september 2011

EN FRIGJORT KVINNE

Foto: Nordland Teater "EKSIL" av Sven Henriksen - et drama om August Strindberg og Siri von Essen. Cast: Kim Sørensen, Hanna Børseth Rønningen, Sven Henriksen og Ida Løken.
Fotograf: Malin Arnesson.


EN FRIGJORT KVINNE.

FrP-Sylvi Listhaug er en frigort kvinne. Så frigjort at hun kan heve seg over likestilling. Så historieløs at hun kan foreslå å avvikle likestillingsombudet. Og som det partiet hun representerer, kan hun knapt nok forstå og tolke den tiden hun lever i.
Og trådene bakover er klippet over i Listhaugs unyanserte verdensbilde.

Og i dag sa hun på P4: "Jeg vil ikke at det skal gjøres noe poeng av at jeg er kvinne, jeg har fått den jobben jeg har på grunn av at jeg er dyktig, og skal vi begynne å kvotere inn folk som er homofile, lesbiske og handicapede også, før venstresida blir fornøyd?"
For Listhaug er lei alle disse ventrevridde damene som maser om de samme sakene i tide og utide.

Men i dag har forskerne talt.
Kvinner i Europa forlater de høyrepopulistiske partiene, for kvinner er ikke så opptatt av strengere straffer, ikke så redde for innvandring, samt at det sikkert har tikket inn at FrP og lignende partier ikke er på kvinnenes side.

For der FrP og mange bommer er at frihet ikke vinnes én gang for alle.
Frihet må vinnes om og om igjen.
Og apropos homofile, selv i New York City har klimaet blitt hardere og terskelen lavere for mobbing og trakkassering av homser, og kvinnesaken i USA, vel, se hva som pumpes ut av tv-drama og sitcoms fra den kanten. I de fleste filmer og tv-produksjoner er kvinnene tynne, utsultede, couturekledde ungpiker som snakker med dukkestemmer, og MadMen kan i våre øyne fremkalle nostalgi og overbærende smil, men svært få amerikanske menn steller hjemme eller bidrar med annet enn økonomisk support. Og i mange amerikanske hjem nektes menn adgang til kjøkkenet, for som min venninnes mor i Atlantic City sa til meg da jeg ville hjelpe henne med å ta kalkunen ut av ovnen: "Stay out, this is womens area!"

Men Sylvi Listhaug durer på med sitt nitidige arbeid mot den hun kaller gammeldags tankegods, og omvendt diskriminering av kvinner. Saken er imidlertid den at over 500 kvinner har forlatt kommunepolitikken siden siste valg, og svært få benytter seg av muligheten til å "krysse" de kvinnene som stiller som listefyll (holdt på å skrive Listhaugfyll) oppover på kandidatlistene.

Forleden så jeg seriene "Frogner" og "The only way is Essex" - og kvinnene som deltar i disse to seriene beviser at vi trenger et likestillingsombud mer enn noensinne. Noen tiår etter at pornoblader og brystholdere ble brent på bålet tripper dagens unge kvinner på skyhøye hæler mellom spraytan-studioene og tannblekings-klinikkene. Vel, nå er det mikroskopiske muligheter for at noen av disse kvinnene kommer til å stille til valg, men Sylvi Listhaug er altså en frigjort kvinne, en feminist som er mot kamp for likestilling, som mener at alle pengene som ventresiden pøser ut på tull og fjas med å få kvinner inn i toppstillinger heller skulle brukes på eldreomsrog og andre viktigere ting.

Sylvi Listhaug, jeg råder deg til å ta en tur opp i Slottsparken og stille deg foran statuen av Camilla Collett. Eller spørre ut partilederen din om oldemoren hennes som het Betzy Kjeldsberg. Google Gina Krogh, Ellisif Wessel, Mrs Pankhurst, Susan Faludi, alle sammen kvinner som kjempet seg framover i skogen av mektige menn, slik at du kan sitte der i all din troskyldighet å innbille deg at bare du og din dyktighet alene er skyld i at du er der du er i dag.
Men for all del, det kan godt hende at du er dyktig, selv om eldreomsorgen i Oslo, som er ditt ansvar kan tyde på det motsatte.
Men ikke vær så frekk å kall deg feminist!
For i virkelighetens verden kan selv en homofil mann være feminist, selv om du tror feminister er noen sure kjerringer som går uten BH og ikke barberer seg under armene.
Det er gammeldags tankegods det godeste Sylvi Listefyll!

(etter litt googling før dette innlegget ble lagt ut ser jeg at Sylvi Listhaug ikke er på valg)
Men de har jo en kvinne på topp i FrP, og fler ville vel virke direkte usunt?




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar