søndag 27. mai 2012

SILIKON OG MUNNKURV


SILIKON OG MUNNKURV

Etter to timer og 26 sanger i Eurovison Song Contest sitter du i soffan og føler at du har svelget en vindmaskin eller to. Du sitter og ser og hører. Dårlig musikk, vakkert lyssatt og lydlagt. Glossy og overflatisk. Tekster som handler om krig og fred og sånn, mens storebror overvåker det hele fra et sted like ved. Demonstranter taues vekk, gatene spyles for uønskede indvider der Baku vises gjennom softlinser, og alt er sol og lykke i filmsnuttene mellom sangene. En far løfter sitt lille barn opp i et regn av blomster foran en statue av Gandhi. Ja, i Baku skinner fjernsynsolen så intenst at den nesten sprekker, men verden vil ikke lenger bedras, de tider er for lengst forbi. 

Mange mente i forkant at boikott av et regime som bryter menneskerettigheter ikke var veien å gå, at vi ved vår tilstedeværelse kunne være med på å påvirke, si vår mening. Men det ble det ikke noe av. Svenske Loreen møte noen frihetsforkjempere, og fikk trøbbel i etterkant, og en komiker fra NRK ble nedverdiget i passkontrollen da han skulle ut av landet. Sent i går gikk det rykter om at NRK vurderte å trekke seg fra konkurransen på grunn av det, men som vi alle så, Tooji gikk å scnenen og leverte varene. Her hjemme satt vi homofile sammen med faghags og venner med poengskjema, potetgull og ostepop og hvinte av fryd da Tooji blunket til kamera og Loreen tok seieren hjem til Globen wherever. Patriotisme, geografi og fedrelandsfølelse er sjelden koblet opp mot rettferdighet og klarsyn. For the gay comunity i Europa skulle ha boikottet ESC i år. Vi skulle ikke ha stemt, ikke dratt dit, ikke kjøpt billett, ikke satt oss i salen. Så kunne smukkas-svigersønnen til presidenten ha sunget for tomme benkerader. 

For når ESC arrangeres av et slikt regime blir det på mange måter mer meningsløst og overflatisk enn det er. For det var en del gode låter, mange flotte stemmer, og ja, Loreen var vel best. Men NRK's kommentator, en light versjon av Jostein Pedersen, pludret om kjoler og sko, refrenger og frisyrer, og det var vel de han fikk betalt for. Ok, nå skal ESC tilbake til Skandinavia, til oss som tar ansvar, som ikke er overflatiske, som setter bjelle på katten. Hva med å be Jonas Gardell lede det hele, la ham fyre av et par punchlines om ståa i enkelte land i Europa? For det er et stigende hat mot homofile over hele verden, folk kastes i fengsel på grunn av at de elsker mennesker av sitt eget kjønn. Selv i Norge blir folk slått ned om de går hånd i hånd nattetid med "feil" person. 

Men det er tross alt de homofile som holder ESC-hjulene i gang. Uten dem er dette fesjået ingenting. Så får vi se i Sverige, det er lenge siden sist. Nå har Sverige muligheter til å vise muskler, sette et statement overfor folk og regimer som bryter menneskerettigheter. For i skrivende stund tenker jeg på de hundrevis av unge som ble arrestert i Baku i natt. På homofile i Russland og i Ukraina, som lever i konstant fare for å bli slått helseløse av politi og andre når de beveger seg ute om kveldene. Hva vil du si til fansen? spurte programlederen Loreen da seieren var i land. "I love you, and I really mean it!" Og så druknet Baku seg selv i konfetti, blomster og rulletekst. Selv satt jeg med den følelsen du får når du ankommer hotelrommet ditt og du oppdager at rommet ikke ser ut slik som det gjorde i brosjyren. I går fikk vi den retusjerte versjonen av Baku, men hvem bryr seg om virkeligheten bare refrenget sitter?



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar