tirsdag 29. mai 2012

TOVE OG UTLENDINGENE


TOVE OG UTLENDINGENE

I en liten by ved kysten rett under Nordpolens dørstokk sitter Tove og ser på Eurovision Song Contest, eller Grand Prix som Tove kaller det. Tove elsker Grand Prix, for hun liker musikk, og så er hun så glad i Spania. Tove er i Spania hele vinteren, for hun elsker varmen også. 

Hjembyen til Tove heter Vardø. Verken Tove eller Vardø er noen hvem som helst. Tove er politiker. Og Vardø ble berømt for et par år siden på grunn av en realityserie som het "Snøballkrigen" Tove er medlem av Kystpartiet slik gode kystfolk bør være. Og ved kysten kan man se langt. Tove ser ikke så langt. Hun har nok med seg og sitt. Eller det som er det norske. Tror hun. 

For selv om Tove elsker Grand Prix, liker hun ikke at de som ikke er "ordentlige" nordmenn representerer Norge, som er Toves elskede land. Og midt under sendingen, når Tooji synger sangen sin, logger Tove seg på Facebook og sier det hun mener. For Tove sier alltid det hun mener. Det har man nemlig lov til i et demokrati.  "Vi må bli kvitt disse russerne, svenskene og iranerne!" skriver Tove på Facebooksiden sin "for de skal ikke representere Norge!" 

Tove ser at Tooji havner på sisteplass, og hun får blod på tann. 
Tråden under statusen hennes vokser seg stor, mange er enige med henne, men enda flere blir sinte. "Skam deg!" sier noen. "Rasist!" skriver andre. Men Tove er uskyldsren. Hun er ikke rasist. Hun er i Spania hele vinteren, og der er det som alle vet bare utlendinger. Men Tove forstår ikke at det er hun som er utlendingen i Spania, ikke de som bor der og etter hennes termer "eier" landet. 

Hun aner ikke hva spanjolene tenker om henne. 
Hun har kanskje aldri snakket med dem der hun går til kiosken for å kjøpe dagens VG? 
Tove vet ikke at hun kanskje bare blir tålt fordi hun legger igjen pengene sine der, selv om hun bare sitter i en solstol og glor på havet. Kanskje hun ikke engang forstår at det er det samme havet som er der hjemme i Vardø? Men Tove er en av herrefolket, hun kan gjøre hva hun vil, si og mene det hun vil. For for Tove er det "dem" og "oss" - noe annet er ikke Tove opptatt av. 

Ting skal ligge i den rette skuffen. Folk skal bo der de er født, ikke reise til andres land og snylte på velferdsgodene. Ikke stå på tv i lekker skinnjakke og "late som" de er norske, synge sanger som ikke har noe med norsk kultur å gjøre. Selv om Tove velger den musikken hun liker, tenker hun aldri på hvor musikken kommer fra. Og datamaskinen hun sitter og knatter på. Hvor kommer den fra? Ikke fra Vardø. Men Tove tenker ikke ikke slike tanker. For Tove er ikke opptatt av fakta. Tove setter tingene sammen slik hun selv vil, og det streifer henne ikke at om hun skulle leve som hun lærer, så skulle hun ikke bo i Spania hele vinteren, nei, hun skulle lidd seg gjennom beinkulde og mørketid sammen med alle de andre "vardøværingene" som hun så stolt patriotisk kaller seg på Facebook. 

Men Tove ser ikke slike sammenhenger. Tove har nok med sitt. Og det Tove mener er rett. For Tove tviler aldri på noe. Det er Norge for nordmenn, og alt annet et feil. Men Tove er alstå ikke rasist. Hun bare verner om egen verdier. Beskytter seg mot inntrengere som kommer hit og tar fra henne. 

Og at Spania er på randen av konkurs raker ikke Tove det minste, for Tove hever lønn i Norge og slikker spanjolenes  sol, som omtrent er det eneste de har igjen. Men det nytter ikke å diskutere med Tove, for hun har bestemt seg. Hun mener at bare de norske skal få være norske. Og nå har snart alle forlatt Vardø, denne vakre utposten i verden. Men selv Tove drømmer om noe større. Noe varmere, mer generøst. Det er derfor hun reiser ut. Men bare til Spania. Som sine likesinnede. Og selv om Tove er fra en by med høy himmel og stor utsikt er takhøyden i hjertet hennes lav. Tove er et menneske som gjør dette landet kjipere. Tove burde bli i Spania, hun som er så flink til å akseptere utlendinger. Hun som ikke er rasist. Eller så burde hun skamme seg ganske kraftig. Sende en rosebukett til Tooji. Han som jobber og sliter i barnevernet for å ta seg av barn som ingen gidder å vise omsorg for lenger. Jeg vet ikke hva Tove tenker om det, kanskje hun tenker at det er vel sikkert bare noen unger som disse utlendingene har fått seg for å bli her i landet? 

Men jeg kan ta feil. Kanskje Tove snakker flytende spansk. Kanskje hun har spanske venner? Hva vet jeg. Men at Tove er rasist, det vet jeg. Hva var det jeg leste om henne på Twitter?
"Har vært inne på Tove Ovesen's FB-profil, og den er selve betegnelsen på "dødt hav!"
Tove er gudskjelov ikke som de fleste, selv om hun tror hun er "folk flest."


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar