fredag 18. mai 2012

UBEHAG


UBEHAG

Ja, det er ubehagelig. Ja, det stikker et sted i samvittigheten når vi går forbi en utstrakt hånd. 
Se en mor i et kaldt portrom med et lite barn i armene, en ung mann i sprengkulda på en pappbit på fortauet. Vi ser dem over hele verden, i Paris, i New York, i Oslo og Bodø. Og vi plages ved synet. Noen av oss gir penger, andre gir mat, et smil, stopper opp og snakker, forhører oss.  Men svært mange kneiser meg nakken, fnyser foraktelig og sier rundt bordet i selskapslivet: "Jeg gir ikke penger til tiggere, de er styrt av ligaer som driver med menneskehandel og narkotikasmugling!" Ofte er det de samme menneskene som er veldig nøye med fakta rundt muslimer, ekstrem islam og andre ting som pumpes ut på nettet av folk som ikke gidder å forholde seg til virkeligheten. Og nå viser det seg i følge en ny undersøkelse)  at f.eks romfolket ikke er styrt av bakmenn som river pengene ut av hendene på dem om de er så heldig å få noen skarve mynter. Men i mange miljøer har dette festet seg som en sannhet. Og mange av oss bruker det som en unnskyldning til å gå rett forbi disse stakkars menneskene som lever på gaten.

For mange av oss er "do good'ere" som slår ned på alt vi mener er urettferdig. Vi går i tog mot rasisme, vi legger ned roser, vi gråter tårer for unge liv som går tapt, vi raser mot voldtekt, men vi går rett forbi mennesker i nød som ikke vil annet enn å få tak over hodet, litt mat i munnen. Vi hyler opp om åpenhet og demokrati, sittende regjering har "Alle skal med!" som slagord, og deler av opposisjonen vi forby tigging og stramme inn asylpolitikken. De mer trangsynte står for det som verre er. I går leste jeg en artikkel skrevet av en muslimsk ungjente som var utstøtt av slekt og venner fordi hun ikke var jomfru, og et anonymt menneske skrev: "Kom deg ut av landet, jævla hore, vi vil ikke ha dere her!" Kommentaren var signert med "Nordmann" - jeg tenker at vi er i deep shit på mange områder her i landet når jeg leser slikt. Den muslimske jenta satte fingreren på et reelt problem i deler av hennes miljø, og alt subbet strømmet til og leste ting inn i kronikken hennes som ikke sto der i det hele tatt.

Ja, vi velger selv våre vrangforestillinger. Og fakta er en ensom ridder i vår del av verden. Vi pøser ut ord som en gang var løgn, men som har blitt sannheter etterhvert. Men så fort noen kritiserer oss er hundre og ett ute, og vi avviser all kritikk med arroganse og forakt. Vi er best i verden på det meste. Ja, vi er best på mye, og vi er rikest i verden. Derfor tiltrekkes vi av folk som kommer hit for å få et bedre liv, få ta del i våre goder, og mange (de fleste) av dem vil gjerne bidra, men stoppes som regel i arbeidssøkerprosessen på grunn av hudfarge og fremmedklingende navn. Men som en "saying" i mange miljøer kalles alle disse for "banditter" og "lykkejegere" uten at så veldig mange protesterer. Siv Jensen sa på Dagsrevyen under voldtektsbølgen i fjor: "Her i Oslo oversvømmes vi av kriminelle asylsøkere som kommer hit av en eneste grunn, og det er for å voldta våre unge jenter!" Jeg kommer ikke over at NRK lot henne si det uimotsagt. Og folk flest henger på. Mange av mine bekjente tror det er livsfarlig i Oslo på grunn av "alle utlendingene" og forstår ikke at jeg tør å bo der. 

Men altså, ubehaget ved tigging i det offentlige rom. Det er ingen enkle løsninger på dette. Men jeg mener at hardheten i debatten om tigging, denne kontante og umenneskelige tonen på nettet gjør vondt langt inne i sjelen. Vi har vært fattige selv, vi har også utvandret på grunn av at livsgrunnlaget vårt forsvant, mange av våre foreldre søkte politisk asyl i Sverige under siste krig fordi de ble truet på livet i eget land. Men vi glemmer så fort, og historien kjenner aldri seg selv igjen. Så, vis litt kjærlighet, forståelse og empati for disse menneskene. Og ja, det kan godt hende at noen få av dem er plassert på våre fortau av bakmenn, men vi er ikke hellige og skyldfrie selv. Vi selger våpen til land vi ikke liker å sammenligne oss med, vi gir bistand som stikkes rett i lommen til despoter, vi reiser til Baku og synger et fint refreng i et land som bryter menneskerettighetene, ja, lista er lang. Og noe av det aller verste jeg hører er: "Jeg mener vi skal hjelpe folk der de er, ikke la dem komme hit!" 

Jo da, livet som rik er ikke så ubehagelig når man sender penger til fadderbarn i Afrika whatever, men når "Piken med svovelstikkene" setter seg utenfor døren vår stikker det litt for hardt i sammvittigheten. Og nå forteller VG at "store internasjonale bander" venter på å rane oss i utlandet mens vi er på ferie. Faen ta pressen, som skriver så mye dritt, skaper så mye angst og skrekk blandt folk. Skulle faen ikke forundre meg om en av disse tabloidene snart skriver: 
"KATTA TIL ABB ER AVSLØRT SOM NAZIST!!!" 
(Slik kan DU forsikre deg om DIN egen katt er angrepet!!!) 

Let love in! Stupidity out!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar