torsdag 7. juni 2012

ALT ER SÅRE GODT?



ALT ER SÅRE GODT?

Alt er såre godt. Fuglene kvitrer for åpne vinduer. 
Hagen strutter og sola kaster striper over plenen. 
De store orientvalmuene er i ferd med å slå seg ut, og den første rabarbraen er høstet inn og har blitt syltetøy i krukker. Jeg sitter her og kjenner på en ny morgen mens radioen durer om streik og frontfag, YS og privat sektor. På Gardermoen er køen bare en halv time lang, sier en stemme. Nei da, landet har ikke gått av hengslene ennå. Ikke helt. 

FrP og Høyre ville fått et massivt flertall om det hadde vært valg i dag. SP og SV er under sperregrensen, og Ap kan dra dit pepper'n gror, i følge "folk flest" I går var jeg inne på Siv Jensen's fanside på Facebook og leste litt av hva som rører seg i folkedypet. Hele fanklubben sitter klar og støtter sin gallionsfigur, for: "Nå Siv, godjenta vår, nå er det endelig din tur!" er refrenget. "Nå skal sosialistene røykes ut! Nå skal disse kriminelle bandittene kastes ut av landet! Jeg sitter her med låste dører, har balltreet klart, og begge bikkjene holder vakt!" skrev en herre godt voksen herre i går.
Vel, jeg tror ikke Erna Solberg vil forhandle med folk som bruker balltre og har en pitbull i hver hånd, og det tror jeg ikke Siv Jensen vil heller. Men det må være et problem for henne alt dette som postes på siden hennes, eller kanskje ikke? 

Men Norge trenger en ny regjering! hyler "folk flest" Ja? Gjør Norge det? 
For det blir vel neppe mindre forskjeller i kongeriket om Høyre kommer til makta? 

En kongstanke i Norge er konstruert for å vare i en regjeringsperiode, med andre ord i fire år. Langsiktige tanker passer ikke inn i politikken. Man bygger 20 km ny vei, sånn, nå har vi innfridd. Klima og miljø gjør seg best i valgkampen, men når man sitter å taburettene får man ikke gjort noe på grunn av motstand fra opposisjonen som stikker kjepper i hjulene for regjeringens politikk. Så sånn sett får man gjort mer når man ikke sitter i regjering? Men den rød/grønne regjeringen har gjort veldig mye bra, men det teller ikke. Folk flest er lei, de vil ha nye aktører på scenen. Så, ut med mannskiten, som vi sier i Nord-Norge, inn med framtida.

Alt er såre godt? Ja, stort sett er det meste såre godt i Norge. Når tusenvis av arbeidere går i krigen for en tusenlapp har vi ikke mye å klage på i dette landet. Vi har det så godt at vi kan tillate oss å stenge øyne og ører for Europa som rystes i grunnvollene. Så sånn sett spiller det neppe noen rolle hvem som styrer dette landet. Men når krisen kommer, og den kommer, så får vi se om disse nye kreftene vi stå seg gjennom blåst og storm. Jeg tviler på det.

Og hva vil Jensen's tilhengere si når de oppdager at selv ikke hun kan bryte norsk lov når det gjelder innvandring og asylsøkere? Når hun ikke makter å bygge alle de nye veiene hun har lovet? Og sykehuskøene ikke blir mindre? Når Dagbladet og VG fremdeles greier å grave fram en bestemor på et gamlehjem som har tisset på seg, eller en gammel onkel som ikke har dusjet på et halvt år? Da kan man ikke hyle ut sin frustrasjon om "kommunisten" Jens som "bare meler sin egen kake" - men frykt ikke, "folk flest" finner alltid sine enkle forklaringer og løsninger. Men hva var det Ibsen skrev i "Brand" "Om jeg hamrer eller hamres, like fullt så skal der jamres!" 

For det Lykkelandet de mange tusen tilhengerne på Siv Jensen's fanside drømmer om finnes ikke, kan aldri bli virkelighet. Norge er forandret, og kan aldri bli det det var før da alt var såre godt. Norge for nordmenn? Ja? I England var det en populistisk politiker som sa: "England for the english!" "Yes, as we used to say about India?" var det en som straks repliserte.

Men for all del, gå gjerne i krigen, forsvar landet med egne hender, med bikkjer og balltre. Men pass på å ikke se dere selv i speilet, for da vil dere oppdage at dere ligner på deler av regimer dere forakter og frykter aller mest. For man kan ikke heve fanen for ytringsfrihet, demokrati og rettferdighet med den ene hånden, og svinge balltreet med den andre. Og om balltreet ikke er virkningsfullt nok? Hva da? Noen kunne få en fiks idé, gripe til våpen? Men det ville aldri skje her i Lykkeland, ville det vel? 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar